routes en kaarten 
De Slegte in Rotterdam heeft voor 3-4 Euro een Compacte Provincie Atlas van Zuid-Holland te koop. Topografische kaarten op schaal 1:50 000. Door het formaat handig mee te nemen. De kaarten zijn begewerkt tot 1997, dus niet alles staat er op. Ze hebben ook een grote uitvoering, schaal 1:25 000, maar die neem je niet makkelijk mee en de kaarten dateren van 1990. Toch wel handig, want het land verandert ook weer niet zo snel, dat je er niets aan zou hebben. Hij kost wel 19,95.  
 
 
 
 
schoenen en sokken 
We gebruiken speciale wandelschoenen die niet te stijf en zwaar zijn en ook goed ventileren - geen berguitvoering. Verder vinden we speciale - dikke - wandelsokken erg plezierig. Ze zorgen ervoor dat de voeten en de schoen goed aansluiten, zodat de kans op blaren erg klein wordt. Door hun structuur helpen ze ook het transpiratievocht af te voeren en geven ze verder steun aan de hiel en je tenen. De enige keer dat we blaren (of bijna blaren) hebben opgelopen was toen we 6 kilometer op het strand hadden gelopen op blote voeten. Tijdens de Vierdaagse heeft Dineke ook geen blaren gekend. Wel smeerde ze haar voeten - op aanraden van de Vierdaagse drogist - dik in met Aloe Vera gelei; dat lijkt wel te werken als een soort motorolie: goed contact en warmteafvoer. Het loopt in ieder geval lekker. 
 
 
 
 
stappenteller 
Om te weten hoeveel kilometer we hebben afgelegd gebruiken we een stappenteller. We hebben er een van de ANWB. De teller werkt binnen de 5% nauwkeurig. Dineke heeft dat getest tijdens de Vierdaagse waar de afstanden goed bekend zijn. Hij geeft ook het kJ verbruik aan op basis van lichaamsgewicht. Leuk om te weten, maar verder doen we daar niet veel mee.