culicolumn 
Mayon(n)aise. De Nederlanders schrijven het met 1m. De Fransen schrijven het met 2m's. Gelijk hebben ze want de Franse mayonnaise is meestal mmm!.. Mayonaise moet je eigenlijk zelf maken en het is minder werk dan een cake bakken. Toch doe ik het zelf ook weinig. Natuurlijk is het ook zo dat ik bij het verwerken van rauwe eieren altijd wel even denk: als dat maar goed gaat, wat tot nu toe altijd zo was, maar toch blijft die lichte aarzeling. Helaas is gepasteuriseerd eigeel alleen verkrijgbaar in voor de particulier veel te grote verpakking. 
Als je mayonaise niet zelf maakt ben je overgeleverd aan de smaak van de sausfabrikanten. Ondanks de verbazingwekkend lange ingrediëntenlijsten vallen hun producten niet altijd mee. Dus in je naïeviteit probeer je dan maar eens één van de productdiversificaties zoals olijfonaise, yoghonaise, halvanaise of mayonaisesaus! Maar hoe kon ik ook verwachten dat wie een totaal vertekend beeld heeft van de smaak van echte mayonaise, een lekkere diversificatie kan maken? Vervelend is inmiddels wel dat onze kinderen de zoetige, slappe en te dunne Nederlandse mayonaise als hun referentie nemen. De echte vinden ze een rariteit, die veel te ver buiten hun smaakkader valt. Heropvoeding tijdens de vakanties in Frankrijk helpt onvoldoende, want die zijn per definitie te kort. Zelf importeren kan, maar het helpt je de winter niet door. Wij hebben wel een paar goede in Nederland verkrijgbare alternatieven gevonden. Hoe kan het anders, ze komen uit het buitenland. De eerste is Hellman's real Mayonaise, maar moeilijk te krijgen. AH had ze maar het moet allemaal simpeler in de schappen om nog marges te halen, dus Hellman's is exit uit de gewone winkel. De tweede is van Belgische makelij: Devos Lemmens Mayon(n)aise, te koop bij in ieder geval de Makro. Een meesterlijk product, omdat het de noordelijke met de zuidelijke smaakinvloed combineert, zoals alleen de Belgen dat kunnen. En als je dat ook niet kunt krijgen, koop dan maar de goedkoopste Nederlandse mayonaise, de Zaanse van Euroshopper, want die valt tenminste nooit tegen en voor die prijs kun je het zelf echt niet maken. 
Wanneer je dit allemaal gelezen hebt, dan hoor je hoogstwaarschijnlijk tot de culinaire doe-het-zelvers. Voordat je nu de pot mosterd pakt, vraag ik je even te wachten. Echte mayonaise moet het zonder mosterd doen. Het is eigenlijk een ei met peper en zout, op volume gebracht met veel olie. Dat heb ik niet van mezelf, maar Escoffier  geeft aan dat het zo moet. Ik begrijp nu ook waarom ik mayonaise op mijn gebakken eitje doe.