heeft u ook nee gestemd? 
 
U heeft waarschijnlijk ‘nee’ gestemd op 1 juni. Als u tot de CU doelgroep behoort, is deze voorspelling niet moeilijk te maken.  Bent u een nee-stemmer, dan zal het u best moeite kosten om te kunnen motiveren waarom u nee gestemd hebt. Grote kans dat u het gewoon niet vertrouwt. Al dat EU gedram met een steeds verdergaande samenwerking bevalt u helemaal niet. Straks hebben we als Nederland niets meer te vertellen. Of u bent boos dat God niet in de Constitution Europeene wordt genoemd. Misschien heeft de suggestie van Brussel dat Nederland de aftrek van de hypotheekrente maar eens moet herzien, u wel overtuigd om ‘nee’ te stemmen. Ik dacht tenminste toen ik dat las: zijn er geen andere zaken waar het Europese ambtenarenapparaat aandacht en tijd aan kan besteden?   
Maar als we nou eens kijken wat we op zouden geven voor een meer Europees model, hoe ziet het er dan uit? Zouden zaken als euthanasie, abortus, homohuwelijken, drugsgebruik, vrijheid om je overtuiging te uiten, in Europa zoveel slechter geregeld worden dan in ons huidige gidslandje? Waar komt Gods naam in de Nederlandse grondwet van 1848 voor, behalve dan in de formule van de eed die hoogwaardigheidsbekleders mogen afleggen? Denkt u dat de gezondheidszorg zodanig zal commercialiseren dat we geen zorg meer kunnen krijgen? Waarom laten we ons dan in België behandelen, vanwege de lange wachtlijsten in Nederland? Vinden we het dan zo erg dat de koffieshops in Amsterdam zouden moeten sluiten? Dat levert zeker minder toeristenbelasting op. En wie steken onze asperges dan voortaan? Ik heb rugklachten, dus ik vind het wel plezierig als een ander het kan doen. En waar werken die Poolse bouwvakkers tegenwoordig? Is dat niet bij particulieren die een verbouwinkje willen hebben? En waarom komt de meeste Hollandse Nieuwe uit Denemarken? 
Iemand zei vandaag voor de radio dat we al 400 jaar afhankelijk zijn van het buitenland. Dat kun je van de Fransen niet zeggen. Zij kunnen zich zelf beter redden dan wij. Wij slepen goederen van hot naar haar. Voor ons moeten alle grenzen zomaar open gaan. We produceren zoveel tomaten dat zelfs Heinz niet zoveel ketchup kan maken. We voorzien de hele wereld van bloemen, alsof die niet ergens anders ook bloeien. We deden serieus mee om de boterberg hoger te maken dan de Mont Blanc. Iedereen kan maar het beste een Philips scheerapparaat kopen. We zijn constant beschonken als we zelf al het bier dat we brouwen moeten opdrinken. We geloven dat iedereen die wil vliegen maar het beste vanaf de bodem van het Haarlemmermeer kan vertrekken, dan kun je tenminste echt hoog de lucht in. Maar alle Groningse huisvrouwen zitten wel zonder werk, omdat de Noordzee garnalen tegenwoordig in Marokko gepeld worden. Dat is goedkoper en hygienischer dan het dicht bij huis te doen. Greve heeft de Roemenen geleerd om topschoenen te maken, want daar zijn we zelf te duur voor. Intussen liegen ‘onze’ multinationals over olievoorraden en consolideren rustig omzetten die niet van hen zijn. Zo een paar van de spraakmakende, internationale corporate schandalen komen uit het gidsland Nederland. We denken dat wel even te beteugelen met de code van Morris Tabaksblatt, maar internationaal weet men onderhand beter: pas op je tellen met die Hollanders. Onze lubberiaanse, vrije omgang tussen mannen en vrouwen wordt niet overal begrepen. Ik kan een heel  lange lijst van zaken maken waaruit blijkt dat we het met z'n allen zo geregeld hebben dat we niet zonder onze Europese buren kunnen en dat we ten opzichte van hen weinig meerwaarde hebben.   
De socialisten zeggen dat Europa te liberaal is. De liberalen willen niet meebetalen aan de armere Europese broeders. De protestanten willen het vreemdelingschap niet oppakken. De ultra-rechtsen zijn bang voor buitenlanders. De milieu-activisten denken dat alleen Nederland schoon is. De romantici willen de gulden weer terug. Eigenlijk zijn we gewoon zelfgericht en wentelen we ons in zalige hypocrisie. Nadenken moeten de politici maar voor ons doen, maar voor hen is de politieke arena meer Russisch roulette geworden. Het maakt niet uit of je het goed doet, als we je zat zijn kun je vertrekken. Het volk wenst niet lastig gevallen te worden, maar eist brood en spelen.  
Gelukkig is één ding voorlopig weer goed voor elkaar: we zijn extra hartelijk welkom in ons favoriete Europese vakantieland. Maar ik moet toegeven: ik heb liever honderd keer Beatrix dan Chirac.