zuurkool 
Zuurkool is opzettelijk verzuurde witte kool. Onder gecontroleerde omstandigheden wordt door melkzuurbacteriën melkzuur gevormd die de kool lang houdbaar maakt en ook licht verteerbaar. Het proces is al duizende jaren oud en zeker niet typisch Nederlands. Zuurkool is gezond en bevat vitaminen, zoals vitamine C. Maar is zuurkool lekker? Of eten we het vooral omdat het in de winter tenminste nog een betaalbare groente is. In de huidige supermarkt hoef je in de winter niet per se te kiezen voor zuurkool. Er is keuze genoeg aan verse groente, als je er de prijs voor over hebt. Dat was vroeger anders. Toen kon je niet om zuurkool heen. Het culinaire lot van zuurkool is dus nauw verbonden met het verplichte wintergebruik, met aardappelen, worsten, spek en varkenspoten.  
Zuurkool is culinair een moeilijke ingrediënt. Het is zuur en erg strak in de mond. Met een klont boter en een paar gestampte aardappelen heb je van dat strak zure karakter al minder last. Vet is een goede tegenhanger van het zuur, dus vet spek en vette worst zijn natuurlijke compagnons van zuurkool. Het is niet de smaak, als wel de mondbeleving die deze combinatie voor de hand liggend maakt. Zuurkool heeft dus vandaag geen natuurlijke tegenhanger meer. We hebben al dat vet niet nodig, dus we mijden het liever, laat staan dat we het lekker vinden. Waar is de tijd gebleven dat vet vlees als het beste van het beest werd beschouwd?  
Zoeken we nieuwe tegenhangers voor zuurkool dan kiezen we tegenwoordig meer voor zoet. Ook niet erg populair, maar er zijn gezonde zoete dingen. Appelen, rozijnen, krenten. Populaire begeleiders zijn madarijntjes en ananas (uit blik). Pittige balletjes gehakt erbij en smullen maar. Ik heb laatst een perfect zuurkoolgerecht gemaakt met ongebruikelijker ingrediënten: abrikozen, verse rookworst en een plakje foie gras. Dat laatste is een controversieel product, maar dat verandert niets aan de culinaire kwaliteiten van foie gras. Je kookt een handvol gedroogde abrikozen mee met de zuurkool. Ze behoeven niet eerst geweld te worden. Maak een dunne aardappelpuree en schik daarop de zuurkool met abrikozen. Maak er vooral geen stamppot van! De worst erbij en afmaken met een plakje foie gras. Foie gras heeft een geweldige filmische werking in je mond, waardoor de zuurkool niet het effect heeft dat het je mondholte etst. Een vleugje zoet van de abrikoos doet de rest. Zeer aan te bevelen.