Waddinxveen - Waddenzee  
klik hier voor slide show 
 
za/zo/ma/di/wo/do/vr 
De boot vertrekt om 11.30 uur uit Holwerd. We vinden dat het beste compromis. Niet voor dag en dauw je bed uit en toch een ruime middag en avond op Ameland. De routeplanner geeft aan dat we door Leeuwarden moeten en daarna noordwaarts tot het niet meer kan. Het is nevelig als we om half negen wegrijden. Spoedig denken we dat het een gewone door-de-weekse dag is. Waar gaan al die mensen toch naar toe op de vrije zaterdag? Speciaal hinderlijk is dat er steeds weer een auto voor ons gaat rijden. Ik wil de Audi eens uitlaten. Hij is lui geworden van al dat gedrentel in de Randstad. In de Flevopolder wordt vlijtig aan de A6 gewerkt. Wegwerkers hebben tegenwoordig tegengestelde werktijden. Randstadsnelheden midden in de polder. Soms is het ook net iets te mistig. Pas vlak voor Friesland kan het gas er op. Lemmer - Leeuwarden is maar een kort stukje. Dan kruipen we het mistige noorden in. We zien weinig van noord-Friesland. Jammer, maar op de terugreis kunnen we dat misschien goedmaken. In ieder geval zullen we even langs Bartlehiem gaan.  
 
 
 
Bij de pont verbazen we ons over het hoge gehalte aan Duitsers. Driekwart van de auto's die van het eiland komen heeft een Duits nummerbord. Op onze boot wordt ook volop Duits gesproken - en noord-Nederlands. Randstedelingen zien we nauwelijks.  
Op Ameland is het zonnig, maar een beetje heiïg. De bus leidt ons vanaf de pont door Nes en Ballum naar Hollum. De chauffeur heeft een reuzebaan. Keurige arbeidstijden op een rustig eiland, waar niemand haast heeft en waar je je altijd op vakantie waant. We vinden de bungalow gemakkelijk en de sleutel zit gastvrij in de deur. De verhuurster komt even later langs om te vragen of alles in orde is. Ze heeft het bed al opgemaakt. Ook het gras is vers geschoren. We vragen waar we boodschappen kunnen doen. Na tien minuten lopen door het aardige dorp van Hollum vinden we de C1000. Ze hebben er alles wat we nodig hebben voor het weekend. Ik besluit een herfstmaaltijdsoep te maken voor de zondag en vanavond eten we pannenkoeken. De rest van de middag wandelen we over het weststrand en weer terug over de waddendijk. We genieten van het prachtige weer. Ik probeer het Amelandse landleven door de camera zichtbaar te maken, of het gelukt is... 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
In de duinen zie ik paddenstoelen die lijken op champignons. Ik heb geen paddenstoelen voor in de herfstsoep gekocht, maar Dineke vraagt fijntjes of ik wel ervaring heb met het zoeken van wilde paddenstoelen. De soep blijft zoals 'ie is. Het recept staat hier. 's-Avonds steekt de wind op, maar Erwin Krol garandeert ons morgen een mooie zonnige dag.