Ameland moves 
slideshow/za/zo/ma/di/wo/do/vr 
Ameland en de andere waddeneilanden zijn lastig voor z'n menselijke beheerders, speciaal voor de Wageningse cultuur- en natuurtechnologen. Het eiland blijft niet keurig netjes in het gelid liggen, maar trekt steeds naar het oosten. Het dorp Sier uit de 18de eeuw in het westen van het eiland bestaat al niet meer, net als de meest westelijke dorpen van de andere eilanden. Sier lag westelijk van Hollum en als de natuur haar gang zou mogen gaan, dan verdwijnt Hollum ook een keer. Dat kan natuurlijk niet. 
 
 
Hollum ligt beschut achter de hoge waddendijk 
 
 
De duinen en het strand langs het Borndiep moeten voor afslag worden beschermd door stroomleiders 
 
Grote basaltblokken moeten voorkomen dat de westkust afkalft. Aan de overkant van het Borndiep, op de Boschplaat, mag de natuur haar gang gaan en wordt zo weinig mogelijk ingegrepen. Aan deze kant van Ameland wordt de kust met alle middelen verdedigd. De natuurlijke dynamiek van zand en water op oostkant van de eilanden wordt zoveel mogelijk toegelaten, maar de natuur moet aan de westkant wel haar plaats laten aan de ingenieurs van de waterstaat. 
 
 
Het Borndiep is vlak onder het strand al 15m diep. Terschelling ligt vlakbij (links als je de andere foto hoovert). Hier perst zich viermaal per etmaal een enorme hoeveelheid water tussen de eilanden door. Het zandstrand aan de Amelandse kant moet echt een handje geholpen worden, anders spoelt het weg. 
 
Het waaide vandaag flink vanuit het oosten. De zon bood ruimschoots compensatie voor de gure wind. Het zicht was uitzonderlijk goed. We maakten ons wijs dat we de Brandaris op Terschelling konden zien en ook de noordrand van Friesland bood scherpe silhouetten. We hebben twee magnifieke wandelingen gemaakt en tussendoor de heerlijke herfstsoep genuttigd.  
 
 
Hollum ligt prachtig in de polder die omzoomd wordt door het Wad, de duinen en de zee 
 
 
De 17de eeuwse kerk van Hollum en de bewoners van de Amelandse polder  
 
 
Diepe herfstkleuren op de Vogelpolle, een broedgebied voor meeuwen tegen de Waddendijk aan. 
 
 
Twee karakteristieke torens beheersen de skyline van west-Ameland. De kerktoren uit 1678 en de vuurtoren uit 1880 
 
 
De zee is altijd in beweging en fascineert steeds weer onder wisselende omstandigheden 
 
 
Nog even de warmte oppikken van de allerlaatste zonnestralen van vandaag 
 
 
De zon verdwijnt achter Terschelling en de maan komt op vanuit Schiermonnikoog. Heel even kleur de hemel in het oosten paars