Hollum - Ballum 
slideshow/za/zo/ma/di/wo/do/vr 
Ameland groeit in het noordwesten. Vandaag wandelen we van Hollum, via de noordkust naar het oosten en via Ballum weer terug. We wandelen in het noordwesten eerst langs een natte vallei, waar een rietveld groeit. Ooit een strand, toen een kwelder en ingesloten door een groot zandstrand. Een stukje verder naar het oosten is ook een binnenmeer ontstaan, dat nog via een in- en uitwateringsgeul in verbinding staat met de zee. Er staan grote waarschuwingsborden die wijzen op het gevaar van drijfzand en sterke stroming. Echt lekker naar het strand gaan is er ten noorden van Ballum dus niet bij. Ameland krijgt zo nog meer de vorm van een dikkoppig kikkervisje. 
 
Aan de noordkust wordt vandaag veel gevist, vlak onder de kust. We denken dat er op garnalen wordt gejaagd.  
 
 
Vangst die niet past wordt kennelijk overboord gezet, te zien aan de zwerm meeuwen die de kotter volgen 
 
 
Vissen doe je vlak onder de kust, binnen de branding 
 
 
De zeeraket blijft verbazen, meer dan zand lijkt hij niet nodig te hebben. 
 
 
Altijd lekker op een duintje met de zon vanuit het zuiden. 
 
 
Er wordt ook vanuit de lucht gejaagd 
 
De duinen van west-Ameland zijn bijna uitsluitend begroeid met helmgras. Langs de lage delen groeien meer struiken, die nu de aandacht trekken met hun felgekleurde bessen. 
 
 
Mooi najaarsdecor, deze rozebottels 
 
 
Karakteristiek Amelands duingezicht: een geelgroene, golvende vlakte van wuivend gras. 
 
Ameland werd vroeger geregeerd door de Cammingha's vanuit hun slot te Ballum. Ze deden dat vakkundig, want lange tijd is Ameland neutraal geweest in de conflicten tussen Spanje en de Staten van Holland en Friesland. Het slot staat er al lang niet meer en Ballum heeft minder te bieden dan Hollum. De toren van Ballum is interessant. Hij staat los van de kleine Hervormde kerk en is uitsluitend gebouwd als zeebaken en luidtoren voor alarmerende situaties. 
 
 
De toren in Ballum is amper drie lantaarnpalen hoog 
 
 
Deze chichorei staat in de Amelandse polder nog dapper te bloeien, terwijl het al oktober is 
 
 
De laaghangende najaarszon zon maakt een silhouetspel in de polder. Vanuit Ballum ziet Hollum eruit als een silhouetknipsel.