Spinnentijd 
Al een ruime week lang moet ik als ik 's-morgens de voordeur uitstap langs een aantal wielwebben met dikke eigenaren erin. Bij de auto is het nog meer uitkijken, want voor je er erg in hebt zit je donkerblauwe pantalon vol met wit, kleverig draadwerk. Waar heb jij ingezeten? Nergens, ik ben gewoon naar mijn auto gelopen vanmorgen. Het lijkt dit jaar erger te zijn dan voorgaande jaren. De spinnen zijn ook een stuk dikker. Vanmorgen zag ik onderweg bij de rechterzijruit een dik vrouwtje dat met web en al kilometers was meegelift.  
 
Deze kruisspin heeft een aardig hapje te pakken. Een wesp zo te zien. Een paar uur later was er weinig meer van over. 
 
Dit wespje wordt vakkundig en razendsnel ingepakt. Weinig later resteert nog een zwart propje. Spinnen zijn gulzig en kunnen in een paar maanden een grote dikke spin worden.  
 
De foto's heb ik vorig jaar gemaakt. Ik laat ze nog maar eens zien. Spinnen hangen altijd op de kop in hun web. Op die manier kunnen ze zich snel laten vallen bij gevaar, terwijl ze gelijktijdig een vangdraad spinnen, waarlangs ze weer naar hun web omhoog kunnen klimmen als ze denken dat het gevaar over is. De dikke kruisspinnen zijn allemaal vrouwtjes. 
Meer over spinnen kun je lezen op de volgende sites: 
Spinnen informatie | Beessies | De tuinsafari