Biodiesel 
Binnenkort wordt de mayonaise duurder als marktleider Shell zijn prijzen verhoogt. Ook de zeep gaat dan meer kosten. Over de patat zullen we maar helemaal zwijgen. De aardappel zal schaarser worden en het frituurvet evenzo. De marges voor de fritesbakker nemen toe, want op een patatje van 5 euro valt nu eenmaal meer te verdienen. Shell gaat dus patat verkopen aan de pomp en bij de produktenaktie van Unilever krijg je een gratis drummetje autobrandstof.  
 
geheel in eigen beheer ontworpen Biodiesel  CD cover 
Morgen geef ik een tweedaagse training aan internationale collega's over allerlei aspecten van biodiesel productie en distributie. Biodiesel wordt gemaakt uit plantaardige olie (en vetten) en per slot van rekening willen we wel dat als dat spul in onze tank zit de motor er ook tevreden over is. Ik heb al eerder workshops over biodiesel gegeven, waarbij de belangstelling erg groot was. Voor iedereen is het een nieuw verschijnsel, dus de eerste workshops hierover zijn het meest effectief. De ethische aspecten van het gebruik van plantaardige olie worden ook besproken. Die zijn niet gering, want je onttrekt waardevolle voedingsstoffen aan de wereldvoedselvoorraad. Niet dat de bezoekers van de workshops daar nu veel invloed op hebben, maar het is toch de moeite om het als punt van attentie en bewustwording te noemen. We gaan de gevolgen van de invoering van duurzame autobrandstof  vanaf nu ook anderszins in onze portemonnaie voelen, want de mayo zal inderdaad duurder worden als de dieselprijs stijgt. En met de mayo het frituurvet, de margarine, de oliebollen, ijs, chocolade, kokosbrood (wie eet dat nog?) en veel persoonlijke verzorgingsmiddelen. Nou, als dat gebeurt, weet je nu in ieder geval hoe het komt.  
Overigens is biodiesel een ander product dan plantaardige olie. Het wordt eruit gemaakt, maar het heeft veel betere eigenschappen voor de motor dan de pure plantaardige olie. Tenzij je zo'n oude Peugeot knikkerbak hebt (die lust alles), moet je geen Aldi zonnebloemolie bij de diesel in je tank mengen. Een moderne diesel trekt er zijn neus voor op en je stinkt als een oliebollenkraam in november. Het mag trouwens ook niet van de belastingen. Het mag wel, maar dan moet je er wel belasting over betalen.