Wo ist die Altstadt? 
Toeristen uit alle windstreken stellen gemiddeld tweehonderd vragen per dag aan medewerkers van de Rotterdamse VVV-vestiging. Zo’n twintig procent hiervan behelst de vooral door Duitsers vaak gestelde vraag waar de oude stad is te bezichtigen. „Het zijn vooral mensen die niet goed voorbereid zijn op hun reis. Zij weten niet dat Rotterdam na het bombardement is uitgegroeid tot een moderne stad,’’ vertelt een woordvoerster van het toeristenbureau.Ook het toeristisch informatiepunt Use-it in het centrum van Rotterdam, krijgt de vraag naar ‘het oude Rotterdam’ regelmatig te horen. ,,Van jonge en oudere Duitsers,’’ is de ervaring van woordvoerster Maartje Heerkens.  
Dit bericht stond pas in het AD. Toevallig zijn we net terug van een rondreis door Thüringen en Sachsen. Prachtig gebied, met een rijke historie. Daar gingen we ook voor en we hebben een tiental Altstadten bewonderd. In Jena is de Altstadt, evenals in Rotterdam, na een zwaar bombardement niet meer in oorspronkelijke vorm opgebouwd. In andere getroffen Duitse steden is juist veel werk gemaakt van herstel van oude glorie. Dresden is letterlijk uit de as herrezen en veel barokke gebouwen zijn minitueus gerestaureerd, met als meest recente oplevering de gloednieuwe Frauenkirche.  
 
Dresden bezien vanaf de Theaterplatz 
De werkstad Rotterdam herstelt anders dan de cultuurstad Dresden. De Rotterdammers hebben in 1940 al besloten dat herstel in oorspronkelijke staat niet nagestreefd zou worden. Toeristen vinden er geen Altstadt en de stad is een symbool van moderne architectuur geworden. In Dresden wordt veel geinvesteerd om de oude barokke luister van het tijdperk van keurvorst August II weer te laten herleven. Toeristen - waaronder wijzelf - vergapen zich weer aan de overdadige barokke stijl van die tijd.  
 
De Frauenkirche die sinds vorig jaar weer is opgebouwd 
Dat niet alle Duitsers dit verschil tussen beide steden opmerken is wel te begrijpen. Waarschijnlijk realiseren veel Nederlanders zich ook niet dat de Altstadt die zij in een Duitse stad bezoeken weer opgebouwd is uit puinhopen van bombardementen.