Kiekjes in de kerk? 
In de voorbije vakantie vielen ze weer op: toeristen die pointing en shooting door kerken en kathedralen lopen en het gebrek aan licht met de flitser proberen te compenseren. Waarschijnlijk tegen beter weten in. De flitser reikt niet verder dan een paar meter, dus alles wat zich daarbuiten bevindt hult zich in zwarte achtergrond. Maar je probeert het toch, hoewel je beter een ansichtkaart kunt kopen bij de mevrouw van het verkoopstalletje. 
Klik op de foto van de Spaanse synagoge in Praag om te zien dat je acceptabele foto's van interessante interieurs kunt schieten zonder statief en zonder flits
 
Interieur Spaanse synagoge in Praag. Camerasettings: f3.5, ISO 1600, 15mm, 1/45 sec 
In de Spaanse synagoge zijn ze streng op fotograferen. Het is niet toegestaan en toen een mevrouw zag dat ik fotografeerde werd ik pinnig te verstaan gegeven dat ik daarmee op moest houden.  
Fotograferen in donkere ruimten zonder statief en zonder te flitsen kan dus best acceptabele foto's opleveren.  Je moet wel in RAW kunnen opslaan en de sensorgevoeligheid van de camera moet tot ISO 1600 ingesteld kunnen worden. Ik zet de sluitertijd op 1/30 of 1/45 sec en de groothoek lens op f3.5, dat is de meest lichtsterke stand van mijn groothoeklens. Om toch voldoende te hebben aan de beschikbare lichtopbrengst zet ik de gevoeligheid van de sensor op ISO 800 of, als het niet anders kan, op ISO 1600. Als het dan niet lukt om een foto te maken, zie ik er maar van af. Je kunt natuurlijk een statief meenemen, maar zoiets kost tijd om op te stellen en dan zijn je reisgenoten al drie kerken verder. 
Thuis moet je de RAW foto handmatig op de PC fijnregelen. De lichtinstelling en de kleurbalans moeten vaak geoptimaliseerd worden, want bij zulke lichtarme omstandigheden kun je nauwelijks verwachten dat de camera het automatisch goed doet. Een ruisfilter komt ook goed van pas, want bij de hoogste ISO stand krijg je zichtbaar last van ruis.