Maansverduistering 
 
Om kwart voor negen wijkt het wolkendek uit naar het zuid-oosten. Vijf minuten eerder zag ik op de buienradar dat de bewolking heel plaatselijk was en zich nu precies boven de Zuidplas verplaatste. De maansverduistering, die maar heel gedeeltelijk is, zal om 20.51 uur maximaal zijn. Precies op tijd schuift het wolkengordijn open en krijg ik 10 minuten tijd om de maan proberen te fotograferen. Proberen ja, want een foto maken van de maan is verdikkime moeilijk. Van de 20 foto's die ik maak zijn er misschien 4 acceptabel.  
 
 
Maansverduistering om 21.54 uur 
 
 
Om vijf voor negen schuift een wolkenflardje langs als voorteken dat het voorlopig weer voorbij is. Een kwartier later verschijnt de maan weer maar het afgehakte kopje is dan al een stuk kleiner en de maan staat ook ineens verrassend hoger. Leuk dat deze maansverduistering vroeg na het opkomen van de maan is, wanneer het nog een grote bol lijkt. Alles over deze maansverduistering op Kennislink
 
Waarom is de maan zo moeilijk te fotograferen? Ik weet het niet. Het klinkt gek, maar het komt heel nauwkeurig, want overbelichting gebeurt maar zo. Een fractie te lang belicht en je krijgt een mooie gloeiende, egaal gele bol. De structuur van het oppervlak is dan verdwenen. Ik moet de camera volledig met de hand instellen en behoorlijk vaak proberen voor een goed resultaat. Camerasettings (voor de techneuten): 300mm, f5.6, 1/30sec, ISO200.