Wat te doen met pompoen? 
 
Wat kun je doen met pompoen? Of met kalebassen, waartoe de pompoen behoort? In Zuid-Amerika en Afrika worden er al sinds mensenheugenis voorwerpen van gemaakt om drank in te bewaren of uit te drinken. In de US (waar anders?) snijdt men met halloween spookgezichten in een pompoenschil. Verbaas je mee over wat deze man met pompoenen doet. De mensen maken er ook simpele percussie-instrumenten van. We hadden ze thuis opgepoetst als winterdecoratie staan en in mijn herinnering gingen zo echt de hele winter mee. Veelzijdige vruchten dus. Je zou haast vergeten dat je ze (de pompoenen althans) ook nog kunt eten. Bij het biologisch dynamisch, macrobiotisch en vegetarisch eethuis Jokari in Wageningen kregen wij ze in de jaren '70 gefrituurd met een laagje bloem eromheen. Wel smakelijk, maar niet onvergetelijk. Ik heb er overigens met stokjes leren eten, wat mij later prima van pas is gekomen. De filosofie erachter was dat het voedsel zo gelijkmatiger en in minder grote hoeveelheden in één keer werd genuttigd, hetgeen de spijsvertering zeer ten goede kwam.  
 
 
 
Karin heeft het huis weer opgesierd met een aantal pompoendecoraties. Arie heeft een lekkere (ja!) pompoensoep gemaakt en het recept kun je hier vinden.  
 
 
 
En de rest van de pompoen zwerft nu naargeestig door de tuin, vurig zoekend naar degene die hem zo erg met het mes verminkt heeft.