Stem wijzer 
 
Heb je de StemWijzer al geprobeerd? Of denk je wel zonder te kunnen? Al heel wat mensen zijn je voor geweest. Er is ook al fors commentaar geweest op de samenstelling van de wijzer: de onderwerpen zijn triviaal en de waardering van partijstandpunten is soms gewoon fout.  
 
 
 
Het onderscheid tussen partijen wordt soms wel door weinig belangrijke zaken gemaakt. Moet de MAVO terugkomen? Moet je de minister-president direct kiezen? Aan het eind van de vragen mag je ook nog wegen, wat wel handig is, maar dat heb ik niet gedaan, want dat zou inhouden dat ik bepaalde zaken zeer veel belangrijker vind dan andere. Het resultaat vind ik wel opvallend, maar toch erg afhankelijk van gewoon praktische standpunten. Ik ben niet tegen kernenergie, niet voor verhoging van de defensie-uitgaven, ik zie wel wat in deelname in de JSF, ben niet tegen moskeeën, voor de MAVO, niet tegen dubbele nationaliteiten, maar is dit nu echt waar het om gaat in de huidige politiek? 
 
Ik ben een strategisch CU kiezer, althans dat dacht ik zelf. Nou Arie, even opletten: je bent gewoon een CDA'er. Ik heb dus vorige keer het juiste knopje ingedrukt. Maar, o schrik: daarna ben je een SGP-er. Maar daar heb ik zelfs nooit enige affiniteit mee gehad. Tja en daarna, maar het gat is best groot, komt pas de CU, direct gevolgd door de VVD. Veel links zit er niet bij, maar dat is minder verrassend. Ga ik de wijzer volgen? Ik heb nog een aantal weken de tijd om daarover na te denken, maar ik denk het wel.