Food picturing... 
 
Eten betekent sensatie voor de smaakpapillen. Hopelijk een plezierige sensatie, maar dat ligt aan je eigen voorkeuren en de kwaliteiten van de kok. De kok kan zijn gasten al helemaal in de stemming brengen door in te spelen op de psychologische geprogrammeerdheid van de moderne mens: mooi is lekker (mooi is goed, mooi is vriendelijk, mooi is lief, mooi is aangenaam, mooi is verkieslijk). Een kok moet foodstylist zijn en een graficus. Het is dan ook niet slim dat menig restaurateur zo'n beroerde belichting voert, ja soms ronduit de borden in het donker zet en met een schemerkaarsje voor de romantische touch zorgt. 
 
 
Getructe food-foto waarop alle voorwerpen scherp staan afgebeeld 
 
Food fotograferen en op afstand mensen lekker kunnen maken is ook een vak apart. Ik heb er meestal geen tijd voor, want als ik een recept fotografeer is het tegelijk opgediend om op te eten. Dan is er weinig gelegenheid om eens flink te experimenteren met belichting, statief op te zetten en aparte focussering te vinden. Toch heb ik mij voorgenomen om er in de toekomst wat meer aandacht aan te geven, dus als je ziet dat de foto's bij de recepten steeds beter worden dan blijkt dat ik door de learning curve ga en wie weet waar dat nog toe kan leiden. 
 
 
arie's recentste food foto: tonijntartaartje 
 
Inspiratie kun je vinden op sites van specialisten zoals www.hjulmandfoto.dk, michel ray, o'reilly, lou manna, of googel eens met food photography.