Culinaire dagen 
Het zijn weer culinair actieve dagen. Hoogste tijd om Look&Cook weer eens bij te werken. Als huiskok heb ik weer lekker kunnen kokkerellen met Kerst, met een 6-gangen menu voor tien personen op eerste kerstdag en een 5 gangen-menu voor zes personen op tweede kerstdag. Matthijs heeft bij het 6-gangen menu weer prima wijnen uitgezocht.  
 
 
Gepocheerde oesters met chaud-froid en knolselderijmousseline, als opwarmertje 
 
Matthijs heeft geassisteerd met het openmaken van de oesters. Mooie grote exemplaren, maar zo stevig dat een oestermes spontaan afbrak. Maar daar hebben we een voorraadje van liggen. Verder stond op het menu: een heerlijke tonijn carpaccio, mosterdsoep, foie gras, spoom van cranberry-ijs, filet mignon, chocolademousse en muntijs en de volgende dag - met andere bezetting -: romige tomatensoep , gravad lachs, paddenstoelenrisotto, sukadestuk, duindoornmascarpone. Uiteraard alles zelf bereid. 
 
 
Een feest van kleuren en geuren. Groentebouillon die na inkoken met rode wijn de sauté van de filet mignon afblust. 
 
De overige bouillons: paddenstoelenbouillon (voor de mosterdsoep), visbouillon (voor de chaud-froid), vleesbouillon (voor het sukadestuk) en kippebouillon (voor de risotto) heb ik gemakshalve van AH betrokken. Die zijn prima en een goede uitzondering op de regel dat de kok alles zelf bereid.  
 
 
Niet zelf geimporteerd, deze prachtige filet mignon uit Brazilië 
 
Herrie heeft gelijk als hij zegt dat verse ingrediënten veruit de voorkeur verdienen. De enige rol die de diepvries dit jaar heeft mogen spelen is het koud houden van het cranberry-ijs. De ingrediëntenlijst voor het 6-gangenmenu is overigens indrukwekkend, maar niet excentriek: 
 
voor de gepocheerde oesters 
 
oesters 
knolselderij 
mascarpone 
creme fraiche 
visfond 
room 
gelatine 
peterselie 
 
voor de tonijncarpaccio 
 
tonijnfilet 
teriyaki 
wasabi 
veldsla 
bleekselderij 
gedroogde tomaat 
reuzengarnalen 
 
voor de mosterdsoep 
 
mosterd 
paddenstoelenbouillon 
room 
chorizoworst 
 
voor de foie gras 
 
foie gras 
rode bietjes 
balsamico 
bloedworst 
ontbijtspek 
sterappels 
maple syrup 
stoofperen 
kaneelstokje 
rode wijn 
 
voor de cranberry spoom 
 
cranberries 
eiwitten 
suiker 
mousserende witte wijn 
 
voor de filet mignon 
 
filet mignon 
aardappelen 
melk 
boter 
nootmuskaat 
groenten-rode wijnbouillon 
witlof 
 
voor het chocolade - muntijs desert 
 
pure chocolade 
eiwitten 
slagroom 
muntblaadjes 
pepermuntjes 
melk 
eigeel 
suiker 
chocoladetaart 
gedroogde abrikozen 
sinaasappelsap 
 
De meeste gerechten waren vrij simpel. Er gaat uiteindelijk niets boven lekkere stoofpeertjes klaarmaken, goed ijs maken, luchtige aardappelpuree bereiden, een heerlijke jus componeren, een pittig en zacht soepje maken, een voortreffelijke dressing mengen of een supermals sukadestuk bereiden.  Het is de uitdaging om binnen het gerecht de smaken op elkaar af te stemmen. En als je dan met goede ingrediënten werkt is het resultaat vanzelf bevredigend.  
 
 
Heerlijke Gieser Wildemannetjes 
 
In ieder geval hebben wij altijd gezellig volk aan tafel, die niet te beroerd zijn om toch die oesters te proeven, ondanks het feit dat ze denken dat ze die niet lusten. Zij worden uiteindelijk rijkelijk beloond: want wat is mooier om te kunnen zeggen dat je best oesters lust?