Oliebollen 
Het geval wil dat ik mijn boek Brood en Banket nergens kan vinden. En daar staat het beproefde oliebollenrecept in dat ik altijd gebruik. Ik gebruik het al meer dan 25 jaar, maar ik ken het niet uit mijn hoofd. Een speurtocht op internet naar een vervangend en vergelijkbaar recept levert verrassend verschillende ingrediëntlijsten op. Het komt kennelijk niet zo kritisch wat je in de beslagkom mikt. Het oudste recept dateert uit 1669, dus we bakken ze kennelijk al een tijdje. Het is er sinds die tijd overigens niet op vooruit gegaan. In 1669 werd op een pont meel nog een pont rozijnen en de beste appelen gebruikt. De oliebollen die met een cijfer van 9.3 de derde plaats behaalden in de AD-test van dit jaar - oliebollenkraam Denies bij de Makro in Delft - bevatten hier en daar een krent of rozijn en al helemaal geen appel. Wij gaven onafhankelijk van elkaar de bollen van Denies een 7, heel wat lager dan de AD-testers. Baktechnisch was het een mooi product, maar ja, daarmee heb je nog geen echt lekkere bol.  
 
 
Recept voor oliebollen uit 1669, gebakken in raapolie 
 
Ik heb met wikken en wegen uit al de receptsuggesties een recept samengesteld en heb vandaag weer ruim 2.5 kilo bloem weggebakken. Het resultaat mag er zijn, dat hebben Karin en Dineke zonder dwang geconstateerd.  
 
 
Oliebollenbeslag na 1½ uur rijzen 
 
 
Oliebollen in de friteuse van 2006 met zonnebloemolie