Volière 
 
Onze tuin is af en toe een drukke volière. Maar wel één waar iedere vogel vrij in en uit kan vliegen. Het ene moment is 'ie leeg en het volgende moment is het een gevlieg en gekwetter van jewelste. Vandaag heb ik de bevolking op een druk moment eens geteld. Er zaten wel zes koolmezen, twee pimpelmeesjes, een glanskopmeesje, drie vinkjes, een merel, een roodborstje, drie spreeuwen. Dat duurde niet lang, want de grote vogel die kwam aanvliegen was zelfs de spreeuwen te bar. De vlaamse gaai is net een Boeing 747 temidden van de Fokkertjes. Eentje die verdwaald door de mist op Zestienhoven is geland, in plaats van op Schiphol. De vlaamse gaai is veel te groot voor zo'n tuin van ruim 100 vierkante meter. Maar hij schijnt pinda's te lusten, dus af en toe strijkt hij toch neer. 
 
 
Garrulus glandarius - Vlaamse Gaai op bezoek 
 
Vlaamse Gaaien zijn bosvogels, dus we zijn wel wat verbaasd over zijn bezoek aan Waddinxveen. Zoveel bos en park is er niet in onze omgeving. Zijn verspreiding over Nederland laat een opvallende afwezigheid in het Groene Hart zien. 
 
 
Verspreiding van Vlaamse Gaaien over Nederland 
 
Een andere opvallende bezoeker is een glanskopmeesje. Ik had nog nooit een glanskopmeesje gezien, maar deze winter houdt er zich eentje in de buurt op. De groenlingen en de mussen van vorige jaren zijn nergens te bekennen. Het winterkoninkje duikt soms wel op, maar houdt zich vaak schuil in en onder de struiken. 
 
 
Glanskopmeesje - geen echte pindaliefhebber