Kalmar en Orrefors 
Vanaf Öland verblijven we in het Stadshotel op het plein in Kalmar. Italia is een uitstekende en druk bezochte italiaanse tent en als je ooit in Kalmar komt moet je daar gewoon gaan eten. De stad is wel leuk en natuurlijk is er weer een echte Zweedse burcht aan zee. Eigenlijk zijn die allemaal hetzelfde. Vier dikke torens op de punten van het vierkante grondplan. De lengte van de muren is imposant en het is duidelijk waar zo'n slot voor gebouwd is: imponeren en vechten. Ons boekje leert ons wat over de Zweedse geschiedenis. Sinds de vikingen is het een aaneenrijging van veldslagen, stadsbranden, oorlogen tegen de Russen, de Denen, de Duitsers, de Polen, kortom een bloedstollend gebeuren. Pas in het begin van de vorige eeuw zijn ze wat bedaard, zozeer zelfs dat ze in WOII neutraal waren (dat is nou weer flauw te noemen, als heel Europa in brand staat). Maar die burchten laten zien dat groot en hoekig een beetje in de landsaard zit. Dat geeft een heel andere kijk op die vierkante kolossale Volvo's die hier natuurlijk in grote getale rondrijden.  
Vanuit Kalmar rijden we richting Linköping en we besluiten een omweg te maken via het koninkrijk van het glas. Wij hadden nog nooit van de Zweedse glasindustrie gehoord. Kristal kwam volgens ons het Bohemen en Duitsland. Met een uitbundige hoeveelheid hout en water kun je natuurlijk in Zweden meer dan alleen maar lucifers maken. Een hele streek hier leeft van het glasblazen en in Orrefors concentreert zich de top van de industrie. Je kunt hier zomaar losjes zo'n glasfabriek binnenlopen en als je wilt kun je je lelijk verbranden aan zo'n glasoven. Safety first lijkt hier niet nodig, je moet zelf maar uitkijken.  
 
In de onvermijdelijke galerie ontdekken we waar we al diverse keren behoefte aan hadden: kristallen desertwijn glazen. Ze klinken bijzonder goed en dat is wel zo belangrijk. Een glas dat niet klinkt is ook niet geschikt om een Jerez 1920 uit te drinken. Op Capri liepen we eens tegen prachtig aardewerk aan dat lastig was mee te nemen in het vliegtuig. Nu we met de auto zijn is het echter geen probleem om eens wat mooi glas in te kopen.  
Klik hier voor foto's uit Kalmar 
Klik hier voor foto's uit Orrefors