Uppsala 
 
God schiep de plantenwereld en Carl von Linné ordende haar. Linnaeus werkte in de 17de eeuw vanuit de universiteit van Uppsala. Tegenwoordig is het nog steeds een gezellige universiteitsstad en Linnaeus heeft er een prachtige botanische tuin achtergelaten. Gamla Uppsala heeft een wat ruigere reputatie. Naar het verhaal gaat stond er een tempel voor Wodan, Donar en Freia. De vikingen en Goten die daar woonden hielden iedere negen jaar een offerfeest waarbij ze mannelijk exemplaren van paarden, honden en ook mensen slachtten en in de bomen hingen. De stamhoofden en hun familieleden werden begraven in grote grafheuvels, die er nu nog liggen. Met de kerstening rond 800-1000 is de tempel vervangen door een kathedraal, althans een kleintje. Later (vanaf 1287) werd een grotere gebouwd, maar toen in de stad Uppsala, een paar kilometer verderop.  
 
 
 
Het werd meteen ook de grootste en belangrijkste kathedraal van Zweden. Het was een project van 250 jaar, met verdere aanpassingen tot in de 19de eeuw. Tegenwoordig is een gebouw van 120 meter lang en torens van 120 meter hoog nog steeds een megaproject, met grote budgetrisico's.  
 
Vanaf Uppsala willen we nog graag verder naar het noorden, maar we rekenen uit dat we dan erg weinig tijd over houden om terug te rijden, dus we nemen ons voor een volgende vakantie te besteden aan het noorden. 
 
Klik hier om een beeldverslag te zien.