Västerås, Jönköping, Lund 
 
Vanuit Uppsala weten we nog niet wat onze route terug naar Malmö zal zijn. Wel weten we dat we donderdag in Kopenhagen willen verblijven. In Zweden is het Köpenhamn en de Denen zelf houden het op København, maar probeer het maar niet uit te spreken zoals zij het doen. We rijden in ieder geval richting Göteborg en hoewel we die stad al uitgebreid hebben bezocht rond de eeuwwisseling, lijkt het ons wel aardig om er nog eens langs te gaan. Bij Västerås houden we het voor gezien en logeren we in het Stadshotellet. Deze oude stad herbergt het hoofdkantoor van ABB en de eetpub zit dan ook vol met zakenvolk zo te zien. Wij kiezen het plaatselijke Mongoolse restaurant. Een enthousiast minivrouwtje serveert heel verdienstelijk chinees eten. Ze bedient in goed Engels en zo te horen spreekt ze vloeiend Zweeds, althans de Zweedse gasten spraken gewoon in het Zweeds terug. We wonen de volgende dag de 12 uur Bön bij in alweer een kathedraal.  
 
 
 
's-Middags gaan we richting Göteborg en onze volgende stop is in Skara, wat nog steeds in rechte lijn naar Göteborg ligt, maar dat vinden we te ver weg en de reissnelheid ligt hier niet zo hoog. Bij nader inzien willen we de woensdagnacht in Lund verblijven, dus buigen we af naar Jönköping, de stad van de lucifers. In het lucifermuseum wordt ons snel duidelijk dat deze Zweedse streek tot bloei kwam door de luciferindustrie. Na enige fusies had de Zweedse luciferbusiness 70%! van de wereldmarkt in handen. Leuke verhalen en indrukwekkende machines die volautomatisch lucifers produceerden. Dat was wel nodig ook, want toen het nog handmatig gebeurde leden veel werknemers aan zwavelvergiftiging. In de 19de eeuw was er weliswaar nog geen Arbo, maar de fabriekseigenaren zagen zelf ook wel in dat zulk handwerk moest worden uitgebannen, nog los van het belang om de kostprijs te drukken en de produktie op te voeren. Daarna bezoeken we Lund.  
 
 
 
Aan het eind van de middag proberen we er een hotel te vinden. Na drie pogingen vertelde men ons dat alles in Lund en in Malmö vol zat vanwege een festival. Dan maar direct naar Kopenhagen, waar we dezelfde boodschap te horen kregen: alles zit vol. Wij raakten niet uit het veld geslagen want we wilden so-wie-so donderdagavond in Roskilde zijn dus door naar Roskilde. En ja hoor, ook alles vol. Als je flexibel wilt wezen moet je het ook zijn als het er op aankomt en de man van Scandic verwijst ons vriendelijk naar een landhotel in Hvalsjo weer 20 kilometer verderop. Een Italiaans stel dat ook al op jacht was naar onderdak volgt onze Mercedes maar, die alweer precies de weg wist. Een struise Deense biedt ons een suite in de verbouwde kapitale boerderij in landelijke setting. Weer eens wat anders dan al die stadshotels die we tot nu toe hebben gehad. We zijn niet de enige buitenlanders die hier uiteindelijk verblijf vinden. Een nieuwigheid hier is dat ze credit cards alleen accepteren als ze voorzien zijn van pincode! U bent gewaarschuwd, dat gaat vaker gebeuren.  
 
Klik hier om een beeldverslag te zien.