Aspergeweekend  
 
Afgelopen zaterdag (16/5) kookte Matthijs een aspergemenu, met voortreffelijke gerechtjes gebaseerd op witte asperges (in olie gekookte asperges, in ravioli verpakte asperges, in soep verwerkte asperges en de onovertroffen oer-hollandse ham-ei-aardappelvariant). Zondag heb ik zelf gekokkereld en maar dan met paarse asperges en wilde asperges (korenasperges volgens de Makro).  
 
  
Risotto met paarse en wilde asperges 
 
Groene of paarse asperges combineren erg goed met risotto. Ik schil de onderste helft van de paarse asperge even en snijd ze dan in stukjes van 1 cm. De kopjes bewaar ik. Voor 150 gram droge risottorijst (Carnaroli) gebruik ik 5-6 asperges. De aspergestukjes fruit ik met de rijst en een sjalotje mee en daarna maak ik de risotto volgens het recept. De kopjes en een aantal wilde asperges blancheer ik een paar minuten en dien ze op als de risotto klaar is. Lekkere parmigiano-reggiano erover en smullen maar. Als tweede gerecht koos ik voor een combinatie van gebakken paarse aspergesstukjes (niet te hoog vuur, niet wokken dus en de kopjes pas op het laatst toevoegen), met wilde asperges die kort gekookt worden en een medium gebakken kalfsrib-eye, afgemaakt met een jus van wat bakvet een toefje creme fraiche, ingekookt met wat witte wijn en wat kalfsfond. Voor het desert moet je geen asperges gebruiken, maar lekker voorjaarsfruit, zoals frambozen, met een quenelletje clotted cream, wat mascarpone opgewerkt met een frambozensausje en een toefje gezoete slagroom. Vul een paar frambozen met balsamico-glacé, een verrukkelijke toevoeging aan vers rood fruit. 
 
Als je Matthijs z'n recepten wilt hebben dan moet je hem even mailen. 
 
 
klik hier voorde culinaire foto's